Aktuellt februari

Statement SJSR – risk för sammanblandning med predatory journal                                                     

Svensk förening för beteende- och samhällsvetenskaplig idrottsforskning, SVEBI, har en vetenskaplig tidskrift med namn Swedish Journal of Sport Research, förkortad SJSR. Tidskriften etablerades 2012, i vilken idrottsvetenskapliga artiklar publiceras efter sedvanlig vetenskaplig peer-review granskning för att garantera en hög vetenskaplig kvalitet på innehållet. Att publicera i Swedish Journal of Sport Research är kostnadsfritt för författaren/författarna.

Under en tid har vi uppmärksammat en tidskrift som säger sig publicera idrottsvetenskapliga artiklar under namnet Swedish Journal of Scientific Research. Enligt Bells list är tidskriften en så kallad Predadory journal (https://beallslist.weebly.com/standalone-journals.html datum 180110). Denna tidskrift gör utskick i Sverige och norden för att nå idrottsvetenskapliga forskare, som också krävs på betalning för publicering. Tidskriften har sitt säte i Sverige men en övervägande andel medlemmar i editorial board har sitt ursprung i mellanöstern liksom de idrottsvetenskapliga studier som sägs publiceras.

Då tidskriftens namn förkortas på samma sätt som SVEBI:s tidskrift, dvs SJSR, att de har en webadress baserat på förkortningen (sjsr.se OBS! Klicka helst inte på denna) samt att tidskriften vänder sig med utskick till svenska idrottsforskare finns risk att denna sammanblandas med SVEBI:s tidskriftSwedish Journal of Sport Research.

Vi vill därför tydligt annonsera att SVEBI tar avstånd från Swedish Journal of Scientific Research och vill uppmärksamma idrottsforskare på risken för sammanblandning med vår tidskrift Swedish Journal of Sport Research (SJSR) med webadress svebi.se.

Välkommen med manus till Swedish Journal of Sport Research!

Styrelsen för SVEBI

2018-02-06

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.